O Pasăre de Foc Renaște

Anul Nou Tibetan – O Pasăre de Foc Renaște

By Christina Sarich
March 01, 2017

In timp ce majoritatea dintre noi sărbătorim Anul Nou pe 1 ianuarie, Tibetanii în tradiția Shambhala tocmai au început un An Nou lunar pe 27 februarie, care durează câteva zile, și include sărbătorile din martie. Acest An Nou lunar este venerat ca Anul Păsării de Foc, și în care facem o adevărată călătorie, în conformitate cu vechea astrologie tibetană.

Anul Nou Lunar tibetan este calculat în conformitate cu calendarul lunar tibetan, folosind cunoștințe antice de astrologie, și se schimbă anual, pentru a coincide cu ciclul lunar. Anul nou Tibetan și Anul Nou Chinezesc încep la date diferite.

Cocoșul de foc (sau pasărea cerului), în tradiția Tibetană reprezintă pe Venus și Jupiter, cu calități accentuate pe toată durata anului, cum ar fi: idealism, inteligență, precizie, organizare, încredere în sine, precum și perfecțiunea aptitudinilor și a intenției. Acest an și fiecare an lunar marcheaza o oportunitate de a deveni mai atenți, și de a reflecta asupra evenimentelor din ultimele douăsprezece luni. Anul Nou este, de asemenea, cunoscut sub numele de Losar: unde Lo înseamnă “an, vârstă” și SAR înseamnă “nou, proaspăt.”

Tibetanii combină cele 12 semne de animale (șoarece, bou, tigru, iepure, dragon, șarpe, cal, oaie, maimuță, pasăre, câine și porc), cu cele cinci elemente (lemn, foc, pământ, metal si apă) pentru a crea un ciclu de 60 de ani. Ei cred că influența Anului Nou Lunar poate modela foarte mult conștiința noastră.

Societățile tibetane au fost scufundate în misticism și renumite pentru capacitatea lor psihică stranie de a înțelege modul în care ne afectează aparițiile cerești.

sun-579934_960_720

Nimic nu reprezintă mai bine un nou început așa cum o face pasărea de foc, comparată cu arhetipurile Campbelliene similare, așa cum este pasărea Phoenix. Aceasta este simbolul renașterii. Pasărea Phoenix, la fel ca pasărea de foc este o pasăre imperioasă, care renaște din propria cenușă. Ea apare în Egiptul antic, precum și în Sud-vest sub numele de Thunderbird; în India ca și Garuda; în Iran ca și Huma; în Anglia, ca și simbolul dragonului lui Arthur. Formele sale se schimbă, dar flacăra ca și esență, este capabilă să ardă nenorocirile și degradarea care rămâne. C. G. Jung a comparat pasărea phoenix cu transmutarea alchimică a “materiei prime” în metal strălucitor prin purificarea    prin foc. Este asociată și cu simbolul renașterii. De asemenea, se spune că vocea păsării Phoenix i-a cerut Zeului Apollo să ducă un mesaj al reîntineririi. Anul tibetan al Păsării de Foc va fi deosebit de interesant. Acesta este simbolul de trezire și putem vedea deja semne ale acestui proces peste tot unde privim.  

Tradiția tibetană budistă oferă multe sfaturi înțelepte cu privire la modul de a avea de a face cu învierea – atât cea spirituală, cât și cea fizică. Tradiția ne învață că: MOARTEA ESTE SIGURĂ

1. Nu există nici o modalitate posibilă de a scăpa de moarte. Nimeni nu a avut-o niciodată, nici măcar Isus, Buddha, etc. Din populația mondială actuală de peste 5 miliarde de oameni, aproape nimeni nu va fi în viață de acum în 100 ani.

2. Viața are o limită clară, inflexibilă și în fiecare moment ne aduce mai aproape de finalitatea acestei vieți. Noi murim din momentul în care ne-am născut.

3. Moartea vine într-o clipă și momentul său este neașteptat. Tot ceea ce ne desparte de viața viitoare este o respirație.

Convingere: Să practicăm calea spirituală și să sporim potențialul nostru interior prin cultivarea unor calități mentale pozitive și renunțarea la calitățile mentale perturbatoare.

“Seara mori pentru a renaște dimineața, la fel ca fiecare secundă care există.”

– Brian E. Miller, Shambhala

În anul Păsării de foc avem oportunitatea a ne debarasa de tot ceea ce nu ne mai servește și de a înlocui aceste gânduri, cuvinte și fapte cu gânduri și acțiuni mai bune, mai conștiente.

Tibetanii se folosesc de energii și calități atunci când atribuie categorii de diferențiere anilor lor. Noul an începe și se termină întotdeauna cu o lună nouă. Acesta este un sistem similar cu cel al chinezilor, hindușilor și babilonienilor antici. Toate aceste tradiții au utilizat simbolul focului pentru a descrie arderea gândurilor necurate și ale acțiunilor karmice.

Voi din ce cenușă vă veți ridica în Noul An Lunar Tibetan în scopul de a crea un nou început?

Christina Sarich

https://www.lovehaswon.org

Advertisements