Arhetipul Femeii Răzbunătoare

Destul de Otrăvitoare: Arhetipul Femeii Răzbunătoare

Yancy Lael
5 Decembrie 2018

383cd761d645b6bdba11aa84eee578c7.jpgPhoto credit: Pinterest

Există un mit popular cum că, ucigașii de sex feminin aleg otrava ca și armă. De ce? Teoria mea este că, e liniștită. Curată. Introspectivă.

Nu necesită putere fizică (pe care multe femei din punct de vedere biologic nu o posedă, spre deosebire de omologii lor de sex masculin). Este nevoie de creativitate și un pic de subterfugiu.

Mai există și o seducție pentru otrăvire.

Gândiți-vă la DC Comics’ Poison Ivy cu buzele letale, dar irezistibile. Sau la mărul roșu suculent și strălucitor oferit Albei ca Zăpada de către regina geloasă. Sau la Magia Practică a lui Gillian Owens, de  amestecare a belladonnei în băutura prietenului ei violent, în fiecare noapte, astfel încât să poată avea toată pasiunea pe care ea o voia, fără vânătăile inspirate de temperamentul lui. Sau de răzbunătoarea Ingrid Magnussen din romanul evocator al lui Janet Fitch, “Dragoste Otrăvitoare”.

Este un mediu de violență așteptat pentru femei, într-o cultură care cere aluzie și intrigi de la genul presupus a fi mai blând.

Apoi, există faptul că în vremurile vechi, otrava a fost adesea singurul mod prin care o femeie putea să-și mențină suveranitatea asupra propriei vieți.

Femeile știau cum să se îndrepte spre magia întunecată a lumii plantelor, pentru că trebuiau să o știe. Era posibil să trebuiască să întrerupă o sarcină care le amenința supraviețuirea (socială, financiară sau fizică). Sau chiar să îmbolnăvească – sau să reducă la tăcere permanentă – bărbatul din casă, dacă voința lui îi vătăma și îi bătea trupul ei sau trupurile copiilor ei.

În vremurile medievale, femeile ar fi ascuns în mod evident pulberea otrăvurilor  în inele sau coliere cu compartimente ascunse. În calitate de păzitori ai bucătăriilor, acestea aveau acces ușor la ceea ce intra în gura soțului lor și, cu o mișcare redusă și puțin mestecat, aveau șansa de a se proteja pe ele de alte violențe. Și unora, poate chiar le oferea satisfacția răzbunării.

Nu este deci o surpriză, că  odată cu trecerea timpului, cultura noastră a personificat această legătură între femei și otravă într-o figură arhetipală a sirenei frumoase și periculoase. Destul de otrăvitoare. Frumoasă. Seducătoare. Dar este obligată să distrugă omul care îi acordă atenție.

Ele îl trag cu brutalitate sexuală, dar sub acele pleoape care se zbat, acele șolduri unduitoare, se află o pisică sălbatică răzbunătoare. Și nu știi niciodată când o să lovească.

Cel puțin, asta este povestea.

Dar cine este de vină pentru pulberea otrăvii care a fost pusă cu grijă în băutura soțului violent? Ceea ce italianul numește “versare alla traditora” (turnarea trădătorului)? Cine seduce pe cine? Ce este cu adevărat dincolo de acea otravă?

Este ușor să arăți cu degetul. Este ușor pentru femei să spună că este vina bărbaților, deoarece aceștia conduc cu agresiune și posesie. Este ușor pentru bărbați să spună că este vina femeilor pentru că noi am înșelat și am entuziasmat – seducția Evei, aducându-l pe Adam în genunchi.

Adevărul este că există mult mai mult pentru acest arhetip decât ce văd ochii. Otrava reflectă dezechilibrul puterii între sexe și căile întunecate pe care o femeie ar putea să le urmeze pentru a-și recupera puterea. Există mult mai multe pentru ea decât fațada pe care și-o pune sau chiar presupusa pisică sălbatică care se ascunde în interior.

Există chiar mult mai mult și pentru bărbatul care este crescut într-o societate care îl învață să nu-și asume parteneriatul, ci să domine, nu să dețină spațiu, ci să și-l ia.

Într-o zi, va trebui să recunoaștem că adevărata seducție este un dans între doi oameni, nu o manipulare a unei părți de către cealaltă. Va trebui să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce ne intoxică și ceea ce am putea alege de bunăvoie ca și intoxicație. Și va trebui să învățăm să rămânem în puterea noastră deplină, cu care să ne mândrim, dar cu minte, cu toată pasiunea și distrugerea inerentă din sufletul unei femei.

***
Yancy Lael
http://www.rebellesociety.com

ro